ДЕТСКИ ПРИКАЗКИ

Нови приказки всяка седмица! Платформа за четене, слушане, гледане и създаване на детски приказки. 

За нас :

Как създаваме детски приказки и един по-добър свят?

Повечето хора са израснали с приказките за принцове и принцеси. А колко от нас продължаваме да живеем в приказка!?

Продължавате ли да изпитвате едно особено, топло чувство в сърцето си, щом стане дума за детски приказки? Пренасяте ли се с лекота в любимия приказен свят – там, където сърцето е щастливо и е на топло…?

Замисляли ли сте се защо съществуват детските приказки?

Красиви принцеси с изящни рокли, смели и доблестни момъци, вълшебни предмети…И най-важното – доброто винаги побеждава!

Не е ли това мечтания ни свят? Или може би това е реалния живот, който обаче ние гледаме през зацапани очила? През очите на сърцето виждаме всеки човек такъв, какъвто е – красив и добър, доблестен  и смел.

Ще кажете: “Защо тогава злата мащеха иска да погуби красивата Снежанка?” Отговорът, както в приказката, така и в реалния живот, е много лесен – защото никой не е казал на мащехата, че тя също блести със своя красота.  

Да помечтаем за свят, в който ще се надпреварваме в това не чия красота и доброта са по-големи, а в това как с нашите лични качества – красота и доброта – да допринесем за общото сияние и благоденствие на общността, в която живеем.

Една скрита страна на детските приказки е историята на героите преди появата им в нашата история. Вярваме, че всеки човек, както и всеки приказен герой, се ражда добър и щастлив. Никой не ни разказва защо добрите герои са останали добри, а лошите са се превърнали в злодеи.

Запитвали ли сте се защо в приказките има наказание за злодеите? Защо, след като Червената шапчица и баба ѝ са спасени, ловецът пълни търбуха на Вълка с камъни и го бута в дълбокия кладенец? Вероятно ще защитите приказката като кажете, че така показваме на децата това, че животът ще ги накаже, ако вършат злини. 

Сега бихме могли да създаваме детски приказки, в които се набляга на ползата от добротворството за всички герои.

Най-много от всичко обичаме вълшебните приказки!  Разбира се, че в реалността ни съществува вълшебството! Всички вие сте правили много вълшебства в живота си. Спомнете си случай, когато ваш приятел е бил тъжен. Прегърнахте го, нали? Разтушихте го с весела история или излязохте заедно в планината. Нали след това вашият приятел се почувства по-добре? Подарявали сте на дете мечтана играчка и сте виждали как блестят очичките му след разкъсване на опаковъчната хартия, нали? А виждали ли сте как блестят очите на голям човек? Ето това са реалните вълшебства! Ето това са реалните приказки.

От нас зависи какви приказки ще четем на децата си, от нас зависи как ще представим приказката на реалността пред тях, за да създадат те сами своята реалност като приказка. 

Странно е как детските приказки отразяват битието ни, нали? Това е така, защото всички те са заимствани от реалния живот. Новите детски приказки, приказките на Новото време, са вече различни. Може би са заимствани от реалността, или са основа за нова такава, кой знае?

Мечтаем за свят извън детските приказки, в който всички ние ще виждаме истинската, вътрешната красота на всеки от нас.

И най-важното – ще виждаме собствената си красота, ще ценим собствените си лични качества. Можем заедно да сътворим този нов свят, започвайки от създаването на детските приказки.

Какъв бихте искали да е вашият приказен свят? Напишете своята приказка за живота такъв, какъвто вие бихте искали да бъде. Какви чудни чудесии или приказни герои бихте искали да го обитават? Или сте прагматични и залагате на историите с поука? 

Ще се радваме да споделите и вашите детски приказки!