❤Маратон на добротата❤ е инициатива на автора на детски приказки и основател на платформата www.detskiprikazki.com  – Виктория Петрова.
Във всяка участваща детска градина или училище с предучилищна група се поставя кутия за добрини и децата се насърчават да следват примера на Мечето от книжката “Мечо и добрината обикалят гората” и да предават добрината нататък.

Освен ежедневни добрини децата сътворяват картички и рисунки, които да са подарък за малки и големи пациенти в болнично легло по време на значими прзници; а родителите даряват комплекти за оцветяване, книжки и играчки за педиатрични отделения в страната различни социални центрове. Маратонът се провежда за първи път за Коледа 2023г. Участие взимат 317 учебни заведения от 139 населени места в България, кметството на село Храбрино и едно българско училище в Германия. Картички и подаръци получават над 160 учреждения, от които 90 педиатрични отделения в страната. Участниците в маратона са удостоени с поздравителен адрес от президента на република България Румен Радев. 

 Виктория е мама на две прекрасни момчета на 2 и на 4 години. “Книжката Мечо и добрината обикалят гората” излиза от печат преди една година и от тогава до сега не спира да радва и малки и големи с посланието си: “Предай нататък добрината”. Заедно с книжката се ражда и гражданската инициатива Усмихни се! Чети и оцветявай с Мечо!”,която е в основата на Маратон на добротата. През 2024г Виктория и Маратон на добротата са отличени с награда “Златна ябълка”, в категория “Герой на децата“. Наградите се организират ежегодно от “Национална мрежа за децата”. 

Как протича Маратон на добротата

 1. Прочит на приказката Мечо и добрината обикалят гората на децата от 2, 3 и 4 група. По Ваша преценка могат да се включат и първи и яслени групи, както и ученици от 1-ви и 2-ри клас. Ако желаете да включите по-големи ученици, моля пишете на:
contact ( @ ) detskiprikazki.com
 
2. След прочита – се разиграва играта от книжката за търсене на скрити предмети в гората – всяко дете търси по един предмет. (това не е задължително, но се харесва от децата)
 
3. Следва кратка дискусия какви добрини правят децата, какво е добрина; какво е да си посланик на доброто; какво значи маратон на добротата.
 
4. Показва им се кутията и се обяснява, че е празна и, че Мечо ги моли да му помогнат да я напълни с добрини. На края на годината, преди коледа ще я отворим да видим колко добрини сме събрали. Обяснява им се какво се иска от тях и от родителите.
 
5.  Изработка на картички/рисунки от децата, които да бъдат занесени като подарък за други деца и възрастни, които ще са в болница на празника.
 
5. Покана към родителите да дарят комплект за оцветяване на дете в болнично легло. Допустими са също книжки за четене, пъзели, настолни игри, образователни карти и игри.  
 
.