Подбрахме колекция от 5 приспивни приказки специално за вас. Преди да се впуснете в нашите предложения нека ви споделим как да подбирате детските приказки за четене за лека нощ, които да предлагате на вашите малки съкровища преди сън. И изобщо защо е нужно да правим подбор?

Както е известно, в кратък отрязък от време точно преди заспиване и непосредствено след събуждането ни, нашето подсъзнание е най-податливо на внушения, защото точно тогава се осъществява връзката му със съзнанието ни. В миговете преди да се събудим тази връзка се осъществява чрез сънуването. А какво се случва в миговете преди заспиване, миговете отредени за четене или слушане на приспивни приказки?

Според множество психологически изследвания точно това са моментите, в които можем директно да нареждаме на подсъзнанието си, да му задаваме задачи и да му внушаваме.

Това са и моментите, в които четем кратки приказки за лека нощ, или пък по-дълги.

От изключително важно значение е последната информация, която ще достигне до детското съзнание чрез приспивните приказки, да бъде градивна, защото точно тя ще бъде посята в полето на подсъзнанието на нашето малко Слънчице.

Всички знаем, че подсъзнанието е това, което управлява съзнанието. На практика постъпките и решенията, които взимаме в нашето ежедневие са под влиянието на информацията, складирана на подсъзнателно ниво. Затова може да кажем, че нашия живот зависи от информацията ни на подсъзнателно ниво. Какви плодове бихме искали да берат след време нашите деца? Какъв мироглед ще си изградят те, зависи до голяма степен от това с какви детски приказки за лека нощ ще израснат.

В тази статия ще ви предложим 5 приспивни приказки за четене и слушане, с които бихте могли да вдъхнете ценни послания на децата: на вяра в собствените сили, без да се разчита на нереалистична магическа подкрепа; на толерантност и уважение към себе си и околните; на вземане на решения без страх или възпиране поради някакъв вид наказание. 

В тези 5 приспивни приказки се набляга на ползата от добротворството за всички герои. Разбира се, включили сме и приказка с поука.

Това са детски приказки за лека нощ за четене, които, без да игнорират приказният елемент, застават близо до действителността.

Чрез подбраните от нас приказки създаването на живот “също като в приказките” вече не е химера.

Част от подбраните приспивни приказки може да четете или слушате онлайн на нашите страници.

1. Детска приказка за лека нощ за четене и слушане

Мечо и добрината обикалят гората

Възраст 2-5г
Автор: Виктория Петрова

 

Мечо и добрината обикалят гората - Мечешки истории 1

Мечо и добрината обикалят гората – Мечешки истории 1 Прекрасна детска приказка за най-малките, с кауза и поука

Това е приспивна приказка, написана за най-малките ни палавници. Същевременно от нея биха се поучили и много хора на възраст от 5 до 105 години. По лек и приятен начин е поднесено едно прекрасно послание, което ние бихме искали по-често да срещаме в реалния живот – посланието “Прави добро, когато имаш възможност, при това без да очакваш някаква отплата. И предай нататък!” 

 > прочети приказката тук

2. Приспивна зимна приказка за четене

Зимно приключение

Възраст 5+
Автор: Гергана Ефремова

Приказката насърчава приключенския дух без страшното “не тичай, ще паднеш”, с което някои от нас са израснали. Впускането в “приключения” изисква поемане на лична отговорност – да умеем да вземаме решения и да носим последствията от тях. “Зимно приключение” е приказка за лека нощ, която с любов ни внушава, че е лесно да носим последиците, когато решението е взето със сърцето. Те е една от подбраните приспивни приказки, която може да четете онлайн.

> към приказката

3. Кратка приказка за лека нощ за четене

Приятелката на Тифани боледува

Възраст 5+
Автор: Веселина Харизанова

Кратка приказка за лека нощ за четене

Чували сме, че домашно приготвената пилешка супа помага за възстановяване на болните ни приятели. Истината е, че грижата, с която е приготвена гозбата, е тази, която пренася лечебната възстановителна енергия от нас към близките ни. В тази кратка приказка за лека нощ по достъпен за децата начин е предаден смисълът на приятелството – проявената грижа и времето, прекараното в приятна компания на обичан човек, може дори да лекува.

> към приказката

4. Приказка за лека нощ с послание

Франклин сменя зъбче 

Възраст 4+
Автор: Полет Буржоа

Това е прекрасна детска приказка за лека нощ от поредицата с приключения на костенурчето Франклин. Приказката е чудесен пример за проявяване на специфични особености при различните хора, което всъщност е нещо съвсем нормално. Посланието за толерантност се предава с лекота. А най-важното послание, което можем да предадем на нашите деца чрез нея, е да обичат и ценят себе си такива, каквито са – със всички свои различия и положителни качества. А различията – всъщност те ни правят уникални личности!

5. Приспивна приказка в рими

Работна Мецана

Възраст 2+
Автор: Леда Милева

Приспивна приказка в рими

Любима на няколко поколения деца, “Работна Мецана” се е превърнала в нарицателно име за улисаност. Тя е изключително приятна за четене детска приказка, заради мелодичността на стиховете в рими.  Тази приказка за лека нощ носи важно послание за децата – разсейването и отвличането на внимание от крайната цел води до несполука. Освен безценното си послание, приказката ни представя изключителната добронамереност на един мечтан свят.


Надяваме се нашата селекция от приказки за лека нощ да Ви е харесала. Ще се радваме да споделите кои са любимите приспивни приказки на Вашите деца.

А може би самите Вие пишете приказки? С радост ще ги публикуваме, за да може повече дечица да им се насладят.