Тифани беше малко момиченце, което живееше в малко градче. Градчето беше толкова малко, че всички хора в него се познаваха. Когато Тифани и майка ѝ излизаха да се разхождат, винаги срещаха по някой познат и така разходката ставаше още по-забавна.

Тифани имаше мека като памуче коса със златист цвят, която стигаше почти до средата на гърба й. Тя много обичаше майка ѝ да я сплита на тройна плитка или рибена кост, или просто да я връзва на две опашки.

Веднъж на гости на Тифани дойде леля Агата от чужбина. Тифани много обичаше гостуванията на леля Агата. Тя беше мила, забавна и винаги ѝ носеше подаръци. Този път леля Агата донесе на момиченцето голямо куфарче, пълно с фризьорски принадлежности. Тифани ахна от възхищение!

– Благодаря ти, лельо Агата – възкликна Тифани – това е моето първо куфарче
с фризьорски принадлежности и е наистина чудесно!

Тифани взе най-новия си подарък. Изтича в стаята си и отвори куфарчето. Вътре имаше едно гребенче за ресане на косата и едно резервно гребенче. Също така имаше сешоар, едно огледалце с красива дръжка, три ролки за коса, цяло пакетче с разноцветни ластичета и още няколко вещи, които Тифани нямаше представа за какво служат. Може би трябваше да попита някоя фризьорка…

Тук имаше всичко необходимо, за да може Тифани да играе на фризьорски салон с най-добрата си приятелка Дора. Още утре двете с нея щяха да се заемат с прическите на куклите, защото нито една кукла никога не беше посещавала фризьорски салон и всички те крайно много се нуждаеха от обновяване на прическите си.

„Но … до утре има толкова много време – мислеше си Тифани. – Освен това аз съм длъжна да проверя дали всички пособия са в изправност, преди да започнем истинската игра!”

Взе решение веднага да се заеме с новите прически за куклите си.
Първо ѝ се прииска да накъдри косите на всички тях. Но, тъй като ролките бяха само три на брой, Тифани реши всички кукли да бъдат с различни прически. На едната сложи ролките. За следващата кукла Тифани използва пакетчето с разноцветни ластичета. Направи й няколко плитки. Оплитането на плитки обаче ставаше много бавно и Тифани продължи да реди ластичета по косата ѝ на обикновени опашки.

Дойде ред на следващата кукла. На Тифани ѝ се стори, че бретончето на куклата се беше изкривило и имаше нужда от подравняване. Тифани отиде в спалнята и отвори средното чекмедже на скрина. Много внимателно, както я бяха учили да се отнася с ножици, тя взе от там мамината ножица в синия калъф.

С внимателни движения Тифани подравни бретончето на куклата. Стори ѝ се, че всъщност косата на куклата е твърде дълга. Малката фризьорка набързо я подстрига до правилната дължина. После я среса с гребенчето. Отново я подравни с ножицата – сега куклата изглеждаше много по-добре!
Тифани толкова много хареса новата прическа на куклата си, че реши от днес нататък всичките й кукли да бъдат с къси коси и се зае да приведе тази идея в действие…

Докато родителите й се наслаждаваха на приятната компания и веселите разкази на леля Агата,  Тифани си игра на фризьорка тихо и спокойно дълго време.


> Измисляте или пишете приказки? Споделете ги с всички нас!

Когато майка й я повика за вечеря и Тифани се появи в гостната, разговорите замлъкнаха и всички погледи бяха приковани в малкото момиченце.

– Мамо, харесва ли ти новата ми прическа – Тифани се завъртя като балерина и разтърси малката си главица, за да може всички да видят по-добре косата й.

– Тифани, косата ти не беше ли вързана на опашка, когато ме посрещна днес на обед? – попита учудено леля Агата.

– Тифани, какво си направила с дългата си коса!? – възкликна баща й.

– Когато порасна ще стана фризьорка, а днес се упражнявах върху куклите и върху себе си

– изтъкна уверено тя.

От дългата до средата на гърба й коса беше останала около половината,
а на някои места дори по-малко от половината дължина!

– Тифани, чудесно е, че вече си избрала професията си – спокойно започна майка й – Но преди да се заеме да я практикува, човек се учи на някои необходими и полезни похвати. Например с коя ръка се държи гребенчето и с коя ръка – ножицата; как да направим така, че след подстригването косата да бъде равна и някои други тайни, които само една истинска фризьорка може да знае. Затова – продължи майка й – още утре ще отидем във фризьорския салон на Маги.

След вечеря Тифани помогна на майка си да почистят разпръснатата по пода подстригана коса. Двете с нея се трудиха заедно, докато и последното косъмче не бе отстранено от килима в детската стая.

Маги беше винаги усмихната и много красива с гладката си и лъскава коса. Тифани се зарадва, че точно тя ще й разкрие тайните на истинските фризьорки!


> Обичате книги? Открийте нови български автори и заглавия!

– Радвам се да те видя, Тифани – топло я посрещна Маги на следващия ден в салона си. – Научих, че вече си избрала бъдещата си професия и аз с радост ще ти покажа как се борави с ножичка и гребенче.

– Толкова е хубаво човек да познава опитен професионалист – зарадва се Тифани и се настани на стола пред огледалото.

След няколко минути сръчно боравене с инструментите, Маги подравни златистата коса на Тифани. Едновременно с това тя показваше на момиченцето как да захваща кичурчета коса и как да внимава за равномерното рязане с ножичката.

От първия урок по фризьорство Тифани научи не само най-важните тайни за правенето на прически. От този урок Тифани научи, че за едно малко момиченце като нея е много трудно да се подстригва само и тя обеща на Маги от днес да подстригва единствено куклите си.

Когато следобед приятелката й Дора дойде на гости за игра с прически на куклите, остана много учудена, като видя Тифани. За момент Дора се обърка. Това момиченце насреща й беше Тифани, но не беше с нейната коса! Косата й беше оформена в много красива и гладка прическа, от която изглеждаше още по-мекичка. Но…косата на Тифани беше станала много къса и дори не достигаше до раменете й!

Тифани разказа на Дора за посещението си във фризьорския салон на Маги. Сподели с нея и за първия урок по фризьорство, който беше получила от любезната фризьорка. Краткото разяснение на Тифани стопи смущението у Дора. Макар и с къса коса, Тифани пак си оставаше нейна най-добра приятелка.