Тифани се подстригва

Тифани се подстригва - детска приказка

Тифани беше малко момиченце, което живееше в малко градче. Градчето беше толкова малко, че всички хора в него се познаваха. Когато Тифани и майка ѝ излизаха да се разхождат, винаги срещаха по някой познат и така разходката ставаше още по-забавна.

Тифани имаше мека като памуче коса със златист цвят, която стигаше почти до средата на гърба й. Тя много обичаше майка ѝ да я сплита на тройна плитка или рибена кост, или просто да я връзва на две опашки.

Веднъж на гости на Тифани дойде леля Агата от чужбина. Тифани много обичаше гостуванията на леля Агата. Тя беше мила, забавна и винаги ѝ носеше подаръци. Този път леля Агата донесе на момиченцето голямо куфарче, пълно с фризьорски принадлежности. Тифани ахна от възхищение!

– Благодаря ти, лельо Агата – възкликна Тифани – това е моето първо куфарче
с фризьорски принадлежности и е наистина чудесно!

Тифани взе най-новия си подарък. Изтича в стаята си и отвори куфарчето. Вътре имаше едно гребенче за ресане на косата и едно резервно гребенче. Също така имаше сешоар, едно огледалце с красива дръжка, три ролки за коса, цяло пакетче с разноцветни ластичета и още няколко вещи, които Тифани нямаше представа за какво служат. Може би трябваше да попита някоя фризьорка…

Тук имаше всичко необходимо, за да може Тифани да играе на фризьорски салон с най-добрата си приятелка Дора. Още утре двете с нея щяха да се заемат с прическите на куклите, защото нито една кукла никога не беше посещавала фризьорски салон и всички те крайно много се нуждаеха от обновяване на прическите си.

„Но … до утре има толкова много време – мислеше си Тифани. – Освен това аз съм длъжна да проверя дали всички пособия са в изправност, преди да започнем истинската игра!”

Взе решение веднага да се заеме с новите прически за куклите си.
Първо ѝ се прииска да накъдри косите на всички тях. Но, тъй като ролките бяха само три на брой, Тифани реши всички кукли да бъдат с различни прически. На едната сложи ролките. За следващата кукла Тифани използва пакетчето с разноцветни ластичета. Направи й няколко плитки. Оплитането на плитки обаче ставаше много бавно и Тифани продължи да реди ластичета по косата ѝ на обикновени опашки.

Дойде ред на следващата кукла. На Тифани ѝ се стори, че бретончето на куклата се беше изкривило и имаше нужда от подравняване. Тифани отиде в спалнята и отвори средното чекмедже на скрина. Много внимателно, както я бяха учили да се отнася с ножици, тя взе от там мамината ножица в синия калъф.

С внимателни движения Тифани подравни бретончето на куклата. Стори ѝ се, че всъщност косата на куклата е твърде дълга. Малката фризьорка набързо я подстрига до правилната дължина. После я среса с гребенчето. Отново я подравни с ножицата – сега куклата изглеждаше много по-добре!
Тифани толкова много хареса новата прическа на куклата си, че реши от днес нататък всичките й кукли да бъдат с къси коси и се зае да приведе тази идея в действие…

Докато родителите й се наслаждаваха на приятната компания и веселите разкази на леля Агата,  Тифани си игра на фризьорка тихо и спокойно дълго време.


> Измисляте или пишете приказки? Споделете ги с всички нас!

Когато майка й я повика за вечеря и Тифани се появи в гостната, разговорите замлъкнаха и всички погледи бяха приковани в малкото момиченце.

– Мамо, харесва ли ти новата ми прическа – Тифани се завъртя като балерина и разтърси малката си главица, за да може всички да видят по-добре косата й.

– Тифани, косата ти не беше ли вързана на опашка, когато ме посрещна днес на обед? – попита учудено леля Агата.

– Тифани, какво си направила с дългата си коса!? – възкликна баща й.

– Когато порасна ще стана фризьорка, а днес се упражнявах върху куклите и върху себе си

– изтъкна уверено тя.

От дългата до средата на гърба й коса беше останала около половината,
а на някои места дори по-малко от половината дължина!

– Тифани, чудесно е, че вече си избрала професията си – спокойно започна майка й – Но преди да се заеме да я практикува, човек се учи на някои необходими и полезни похвати. Например с коя ръка се държи гребенчето и с коя ръка – ножицата; как да направим така, че след подстригването косата да бъде равна и някои други тайни, които само една истинска фризьорка може да знае. Затова – продължи майка й – още утре ще отидем във фризьорския салон на Маги.

След вечеря Тифани помогна на майка си да почистят разпръснатата по пода подстригана коса. Двете с нея се трудиха заедно, докато и последното косъмче не бе отстранено от килима в детската стая.

Маги беше винаги усмихната и много красива с гладката си и лъскава коса. Тифани се зарадва, че точно тя ще й разкрие тайните на истинските фризьорки!


> Обичате книги? Открийте нови български автори и заглавия!

– Радвам се да те видя, Тифани – топло я посрещна Маги на следващия ден в салона си. – Научих, че вече си избрала бъдещата си професия и аз с радост ще ти покажа как се борави с ножичка и гребенче.

– Толкова е хубаво човек да познава опитен професионалист – зарадва се Тифани и се настани на стола пред огледалото.

След няколко минути сръчно боравене с инструментите, Маги подравни златистата коса на Тифани. Едновременно с това тя показваше на момиченцето как да захваща кичурчета коса и как да внимава за равномерното рязане с ножичката.

От първия урок по фризьорство Тифани научи не само най-важните тайни за правенето на прически. От този урок Тифани научи, че за едно малко момиченце като нея е много трудно да се подстригва само и тя обеща на Маги от днес да подстригва единствено куклите си.

Когато следобед приятелката й Дора дойде на гости за игра с прически на куклите, остана много учудена, като видя Тифани. За момент Дора се обърка. Това момиченце насреща й беше Тифани, но не беше с нейната коса! Косата й беше оформена в много красива и гладка прическа, от която изглеждаше още по-мекичка. Но…косата на Тифани беше станала много къса и дори не достигаше до раменете й!

Тифани разказа на Дора за посещението си във фризьорския салон на Маги. Сподели с нея и за първия урок по фризьорство, който беше получила от любезната фризьорка. Краткото разяснение на Тифани стопи смущението у Дора. Макар и с къса коса, Тифани пак си оставаше нейна най-добра приятелка.

Споделете новите български приказки!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Получавайте нови приказки по имейл

Изпратете ни своя приказка

Пишете приказки

Имате ли дарбата да измисляте приказки, когато детето ви иска да разкажете нещо различно? Искате ли да ги споделите с други?

Самоиздател

Обичате да четете книги?

Открийте заглавия от нови автори и купете книга директно от тях, през онлайн книжарницата с кауза на Самоиздател.

„Ще засадим по едно дърво за всяка закупена книга!“

садим по едно дързо за всяка закупена книга

Оставете отзив за тази приказка:

Остави своя отзив за приказката тук:

Go to Top